Voluntarii craioveni - ghizi pentru o seară, la Muzeul de Artă

Șaptesprezece ghizi voluntari selectați dintre elevii liceelor din Craiova și studenți de la Facultatea de Litere a Universității din Craiova, au fost prezenți în fiecare sală a muzeului și au prezentat colecțiile.  

noptea muzeelor

În acest an, la cea de-a XV-a ediție a evenimentului ,,Noaptea Muzeelor”, organizat de Rețeaua Națională a Muzeelor din România, inițiat de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța a avut ca temă ,,La classe, L'œuvre”. În acest context, Muzeul de Artă Craiova a propus proiectul ,,Un tablou, o poveste, o călăuză”, ce presupune încurajarea legăturilor dintre muzeu și școli.

Una dintre cele mai aglomerate seri la Muzeul de Artă îi găsește pe craioveni aliniați la intrare. Se intră pe ture. Aici, tinerii ghizi întâmplină publicul larg. Ei au purtat ținute specifice personajelor reprezentate în tablouri, costume din secolul al XIX-lea, dar și uniforme militare pentru a scoate în evidență atmosfera din compozițiile istorice.

Un altfel de voluntariat la Muzeul de Artă din Craiova

O voce puternică de femeie iese dintr-un corp ale cărei linii sunt firave și pline de eleganță, iar cu ochii mari și cu o gesticulare puternică, ghidul nostru te face parcă să rămâi cu picioarele fixate, fără a mai avea control asupra lor și doar capul putând să urmărească detaliile prezentate în tablourile „Piața din Craiova din 1918” și „Țigani la drum”. „Stoienescu nu a fost remarcat în propria țară, însă în străinătate și-a pus amprenta, atât în Europa, cât și în America. El a fost portretistul marilor personalități, punând accent pe zona mâinilor, dar și a feței”, încheie ea prezentarea.

Ghid pentru o seară a fost și Andra Păcintescu. Ea s-a bucurat de atenția publicului pentru câteva ore, a primit un feed-back bun și vrea să repete această experiență în următorii ani dacă se va mai organiza parteneriatul între școli și muzee. 

Este prima dată când particip ca voluntar la Noaptea Muzeelor. M-am pregătit intens pentru proiect și m-am gândit că ar fi un exercițiu bun de vorbit în public. Întrebările publicului nu m-au pus în dificultate, din contră. Oamenii au participat activ la acest eveniment”, spune Andra Plăcintescu, ghid în cadrul compozițiilor artistice semnate de Ion Țuculescu.