Angajat al Muzeului Olteniei, premiu important pentru restaurarea unei spade

Adela Dumitru, expert restaurare metal în cadrul Laboratorului de Restaurare-Conservare Craiova, a primit Premiul de Excelență la Secțiunea „Restaurare Metal”, la Salonul Național de Restaurare 2019-Craiova, după ce a refăcut o spadă cu teacă din colecțiile Secției de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei.

muzeu oltenia 4

Potrivit unui comunicat de presă al Muzeului Olteniei, competiția a fost una dificilă în condițiile în care, la Salonul de Restaurare Craiova 2019, au participat 32 de muzee, firme de restaurare și universități din România.

Piesa premiată a fost descoperită în anul 2013, în timpul săpăturilor realizate în cadrul șantierul arheologic de la Desa, județul Dolj.

Piesa datează din Cultura Padea PanaghiurskiKolonii, La Tene, sec II-I a. Chr. Este o spadă cu teacă îndoită ritual în 3, cu formă alungită cu nervură mediană. Piesa se afla în stare avansată de degradare și prezenta compuşi de coroziune ai fierului pe toată suprafaţa, depuneri de materiale şi substanţe anorganice, pierderi de material pe lamă și teacă, exfolieri. Teaca era fragmentară, lama prezenta fisuri în zona vârfului”, se arată în comunicatul remis de Muzeul Olteniei. 

muzeu 5