Mihai Fifor: În cazul Caracal, a fost nepricepere multă și indolență multă

Ministrul interimat de Interne Mihai Fifor a declarat marți, la "Marius Tucă Show", că în cazul intervenției de la Caracal a reieșit multă eroare umană, nepricepere multă și indolență multă.

mihai fifor

"A fost un șir nefericit de erori, proastă comunicare, a fost cel mai nefericit mixt de neconcordanțe posibil, care s-a soldat cu moartea Alexandrei, lucru pe care îl regretăm", a spus Mihai Fifor, la "Marius Tucă Show".

"Tot acest șir de erori a arătat breșe, fie că discutăm de STS, Poliție, jandarmi. Am văzut că acest lanț al sistemului nu funcționează. Sigur că putem face destituiri, încercăm să îi pedepsim pe cei care au greșit, dar încercăm să învățăm din ce a fost la Caracal. A fost eroare umană multă, nepricepere multă, indolență multă. Cercetarea din Poliție pe care o facem va arăta toate aceste chestiuni", a mai spus Mihai Fifor, despre cazul de la Caracal.

Ministrul interimar de Interne Mihai Fifor recunoaște, în emisiunea "Marius Tucă Show", că există o mare problemă legată de angajații de la Dispeceratul de Urgență, pornind de la numărul de angajați, care este prea mic, și până la slaba pregătire a angajaților.

Jurnalistul Marius Tucă l-a pus pe ministrul de Interne în fața greșelilor în serie din cazul Ccaracal, pornind de la modul în care operatorul STS și apoi polițistul care preia cazul vorbesc cu Alexandra Măceșanu, fata care își anunță răpirea. "Există două chestiuni: lipsa dispecerilor care să asigure ture normale și în număr adecvat. Dispecerul face o loterie, nu știe cine este pe celelalte apeluri. Asta nu scuză pe nimeni", a spus ministrul interimar de Interne, Mihai Fifor.

A doua chestiune identificată, este legată e slaba pregătire a dispecerilor, spune Mihai Fifor. "Omul trebuie să aibă pregătire de specialitate. Ai nevoie de pregătire să poți aborda o astfel de problemă",a mai spus Mihai Fifor.

Polițiștii au fost acuzați că au intervenit cu întârziere în cazul de la Caracal, neputând să salveze viața Alexandrei Măceșanu, fata de 15 ani care a apucat să își anunțe răpirea la 112.

Adjunctul Poliției Olt Nicolae Alexe a fost acuzat că a apelat la o firmă de pază pentru a afla locația mașinii suspecte, lucru ce a întârziat salvarea, iar din datele primite a ajuns la trei locații greșite aparținând membrilor unui clan.

Totodată, dintre neregulile constatate au fost cele legate de lipsa de reacției sau reacție întârziată, modul în care polițiștul care a preluat apelul Alexandrei la 112 a vorbit cu aceasta sau organizarea dezastruoasă a operațiunilor.

În urma cazului Caracal au demisionat sau au fost demiși: Ministrul de Interne- Nicolae Moga, șeful și adjunctul Poliției Olt, șeful Poliției Caracal, prefectul și subprefectul de Olt, iar mai târziu, pentru declarațiile făcute, ministrul Educației Ecaterina Andronescu.