Iohannis, despre cazul Caracal: Guvernul să se gândească dacă nu este autorul moral

Președintele Klaus Iohannis a declarat, legat de cazul Caracal, că Executivul trebuie să se gândească dacă nu este vinovatul moral, susținând că toți cei care au greșit trebuie să fie sancționați, indiferent dacă sunt de la Interne, STS sau alte instituții.

klaus iohannis

"Instituții ale statului român nu au reușit să își facă datoria, aceea de a proteja dreptul fundamental la viață. E o realitate sumbră care nu mai poate fi schimbată. Cei responsabili vor trebui aspru sancționați, de la Interne, de la STS, din toate instituțiile care vor fi găsite vinovate de aceste tragedii, dar pedepsele oricât de severe nu aduc viețile ]napoi. E să identificăm toate mijloacele pentru a preveni repetarea unor astfel de tragedii", a declarat Klaus Iohannis.

"Nu mă voi pronunța asupra acestui caz până nu îl vom discuta în CSAT. Nu ar fi trebuie să ajungem să discutăm un asemenea caz în CSAT. Resping abordarea politicianistă propusă de Guvern, care ar trebui să se gândească dacă nu cumva e autorul moral al acestor tragedii. Călcarea in picioare a legilor justiției, a codurilor, a fost și este una dintre liniile directoare ale majorității parlamentare. Am auzit apelurile premierului de a nu politiza această situație. Ar fi un îndemn onest dacă ar veni de la oameni oneștii care caută deschiși și sincer soluții pentru rezolvarea situație", a mai spus acesta.

Șeful statului spune că va cere ministrului Justiției să analizeze legislația cu privire la percheziții. "Există soluții. La CSAT voi cere premierului, ministrului Justiției și ministrului de Interne să identifice soluții concrete inclusiv de modificare a legilor și procedurilor. S-a ajuns în situația în care colaborarea dintre polițiști și procurori se face deficitar, iar cel care suferă e cetățeanul român. Dacă nu sunt instrumente pentru combaterea criminalității, acest lucru trebuie rezolvat rapid. Această nu scuză și nici nu justifică atitudinea celor implicați. Voi cere minsitrului Justiției să analizeze de urgență în ce măsură se impun modificări în privința percheziției, acțiunii când viața sau integritatea fizică a unui cetățean e în pericol. Voi cere de asemenea în CSAT ministrului justiției să analizeze în ce măsură se impune modificarea competenței materiale a DIICOT, după modele occidentale, care instrumentează cazuri precum răpiri", a afirmat Iohannis.

Sursa Mediafax