Inamicul public numărul 1 al administraţiei publice din ţara noastră: AMBROZIA! O plantă, de altfel, benefică...

În lipsa unor alţi duşmani naturali mai serioşi ai... administraţiei publice din ţara noastră, de vreo câţiva ani încoace, inamicul public numărul 1 a fost declarată o plantă – până atunci nebăgată în seamă şi din cauza căreia nu a murit nimeni, niciodată: AMBROZIA.

Ambrozia

Deodată această plantă a devenit vinovată pentru tot felul de necazuri cauzate românilor: alergii, dureri de cap, disconfort, rinoconjunctivită – cu simptromele: strănut, prurit nazal, obstrucţie nazală, secreţii nazale apoase, prurit ocular, congestie oculară, lăcrimare; astm – cu episoade de tuse, dificultate în respiraţie; simptome cutanate, inclusiv urticarie şi angioedem, care afectează mai frecvent zonele periorală, periorbitală, limba, zona genitală, şi extremităţile; şi se spune că poate produce chiar şoc anafilactic.

Un „monstru de plantă”, un „ţap ispăşitor” perfect, dacă e să te iei după ceea ce spun cei care au băgat panica în români, în legătură cu această plantă, ajungându-se chiar la adoptarea, în 2018, a unei legi care stipulează obligaţia administraţiilor publice locale şi proprietarilor de terenuri să extermine, fără milă, ambrozia, pe care, în trecut, ţăranul român o culegea laolaltă cu celelalte buruieni, cu care îşi hrănea porcii şi vitele din bătătură...

Dar există şi „reversul medaliei”: specialiştii în medicină naturistă spun cu totul altceva despre ambrozie, care are o mulţime de proprietăți: este foarte bogată în uleiuri esențiale, oligoelemente, vitamine și substanțe biologic active, care luptă împotriva multor boli.

Părțile aeriene (de deasupra solului) ale plantei, semințele, rădăcinile și polenul ambroziei, au proprietăți terapeutice. Partea anterioară conține cinerol și camfor, iar semințele concentrează partea principală a uleiurilor esențiale. Uleiul esențial are o aromă pronunțată. Folosind părţi vegetale ale acestei plante se prepară perfuzii, extracte de alcool și ulei pentru uz intern și extern. În anumite boli, este chiar permisă utilizarea sucului de ambrozie.

Ambrozia este folosită, pe scară largă, pentru combaterea dizenteriei, diareei, stărilor febrile, a viermilor intestinali, a crizelor hipertensive, în vindecarea rănilor și vânătăilor. De asemenea, ambrozia are o acțiune bactericidă pronunțată şi, într-o oarecare măsură, ajută la lupta împotriva tumorilor canceroase.

Datorită prezenței compușilor organici ai nichelului în compoziția sa, ambrozia scade cantitatea de zahăr conținută în sânge și este capabilă să regleze tensiunea arterială. De asemenea, această plantă are un efect benefic asupra pancreasului, îmbunătățește funcția ficatului și a rinichilor și are efecte analgezice și antiinflamatorii. În plus, influenţează pozitiv regenerarea leucocitelor și a globulelor roșii, procesele de formare a sângelui, previne apariția leucemiei. Ambrozia recoltată înainte de înflorire este foarte bogată în carbohidrați și substanțe importante pentru organism.

Cu excesul de zel al autorităţilor româneşti în eradicarea acestei plante spontane, atât de folositoare în medicina naturistă, avem toate şansele ca, într-un viitor nu prea îndepărtat, ambrozia să fie... protejată prin lege, şi atunci să vedeţi ce o s-o mai căutăm!...