Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
foto - Libertatea.ro
Lectura importanta!
DE CE S-AU REFORMAT JURIDIC FRF SI CLUBURILE DE FOTBAL DUPA 1990?!
evolutia juridica a echipei de fotbal UNIVERSITATEA CRAIOVA fosta UNSR, CSU CRAIOVA, STIINTA CRAIOVA, UNIVERSITATEA CRAIOVA, FC UNIVERSITATEA CRAIOVA s-a desfasurat in conformitate cu ...
,25 ianuarie 2017,16:29 nr. afisari:6789

Deoarece foarte multi dintre cei interesati de fenomenul fotbalistic, nu au priceput chestiunea legata de schimbarea formei juridice a cluburilor de fotbal dupa anul 1990 si a FRF, va expun o sinteza ce reprezinta realitatea juridica 100% .

- In perioada 1950 - 1991 cluburile de fotbal din Romania, dar si Federatia Romana de Fotbal functionau dupa modelul de organizare de tip socialist. Toate cluburile erau cluburi departamentale, apartinand de Ministerul Apararii Nationale, Ministerul de Interne, Ministerul Invatamantului, dupa caz, etc. Spre exemplu, Steaua era clubul MAPN, Dinamo clubul MI si Universitatea Craiova apartinea de Ministerul Invatamantului. Federatia Romana de Fotbal era o organizatie de tip socialist ce functiona pe langa Consiliul National de Educatie Fizica si Sport.

- In lumea civilizata, respectiv tarile democratice, fotbalul a fost dintotdeauna organizat in cadrul unor organizatii de tip privat in care organele de conducere ale entitatii sportive sa fie alese prin vot democratic. Pe langa faptul ca s-a atribuit domeniului privat organizarea fotbalului, lumea democratica nu a acceptat ingerinta statului in ceea ce priveste activitatea fotbalistica. Este considerata o ingerinta grava faptul ca in cadrul unui club de fotbal sau in cadrul unei federatii, organul de conducere al clubului sau al federatiei este numit de catre guvern si nu ales in mod democratic. Ori in organizarea de tip socialist practicata in perioada 1950-1991 conducerile cluburilor de fotbal , dar si conducerea FRF reprezentau persoane numite de catre guvern, ministru etc . Lucru de neacceptat pentru forurile europene si mondiale ale fotbalului. Da, intr-adevar in perioada Razboiului Rece, FIFA si UEFA, neavand o alta alternativa viabila a trebuit sa accepte ca echipele si federatile ce proveneau din tari socialiste sa fie acceptate si in aceste conditii

- Dupa caderea regimurilor comuniste si proclamarea revenirii la democratie a tarilor fost socialiste, forurile mondiale si continentale de organizare ale FIFA si UEFA au cerut federatilor din tarile ex-comuniste si guvernelor acestor state, sa adopte legislatii corespunzatoare, privind competitia fotbalistica la o organizare de tip democratic. Cerintele au fost clare, dandu-se termene ferme in acest sens. De fapt, cerintele acestor foruri erau unele care priveau acelasi mod de organizare al fotbalului romanesc, existent in Romania pana a veni comunistii la putere.

- La finalul anului 1990, inceputul anului 1991 si jumatatea anului 1992, Guvernul Romaniei si Ministerul Sportului emit mai multe hotarari de guvern si ordine de ministru prin care hotarasc desprinderea sectiilor de fotbal din cadrul cluburilor sportive de drept public si trecerea lor etapizata la profesionism. In cadrul acestor reglementari noi, cluburile sunt obligate sa se reorganizeze juridic in baza vechii legi a Romaniei date in perioada interbelica Legea nr.21/1924, lege de organizare a sportului romanesc in acei ani. Fac precizarea ca in baza acestei legi, au functionat in acele vremuri, echipele de traditie ale fotbalului romanesc cum ar fi : Ripensia, Chinezul, Rapid, Juventus, Carmen, Uta, Universitatea Cluj,Ciocanul Bucuresti, Venus Bucuresti, FC Craiova etc. Echipe care au fost rase de pe fata pamantului de Hidra comunista in frunte cu Armata Rosie.

- In anul 2000 considerandu-se ca legea 21/1924 trebuie revizuita, avand in vedere transformarile care au avut loc in lumea occidentala, statul roman a adopatat o noua lege de infiintare si functionare a asociatilor si fundatilor cu denumirea de OG 26/2000. Tot in acel an s-a adoptat si legea sportului 69/2000. Ambele acte normative sunt copy/paste dupa legile sportului din Franta. In cadrul acestei ultimi legi s-a hotarat o noua reorganizare a cluburilor. Astfel, in ceea ce priveste activitatea fotbalistica profesionista s-au prevazut doua forme de organizare a cluburilor de fotbal dupa cum urmeaza :

a) Club de fotbal profesionist infiintat in cadrul unei asociatii infiintate conform OG 26/2000.

b) Club de fotbal profesionist infiintat in cadrul unei societati comerciale pe actiuni ( nu SRL cum spun unii tampiti ) in conformitate cu legea nr.31/1990.

Si aceste reglementari legale au avut caracter obligatoriu.

Raportat la aceste doua forme de organizare ale fotbalului profesionist, ele sunt identice cu formele de organizare practicate in toata lumea fotbalului.

- Niciunde in lume nu exista echipe de fotbal profesionist organizate de o persoana juridica de drept public ( de catre stat). Toate echipe de fotbal profesionist din lume sunt private.

Astfel, demersurile clubului sportiv de drept public condus de Badea cu privire la activitatea fotbalistica a echipei de fotbal Universitatea Craiova sunt ilegitime, imorale si ilegale.

De altfel, daca clubul lui Badea ar fi avut vreun drept la fotbalul profesionist, ar fi inscris acest club in campionatul de fotbal, nu societatea comerciala Blue Lions Capital SA Bucuresti, deoarece in campionatul de fotbal nu este inscris clubul de drept public al lui Badea, ci societatea lui Rotaru. Acest subterfugiu juridic a creeat iluzia falsa pentru multi dintre fanii fotbalului craiovean, ca in campionatul de fotbal al Romaniei, evolueaza Clubul Sportiv Universitatea Craiova. Nimic mai fals, in campionat evolueaza societatea comerciala Blue Lions Capital SA, devenind ulterior prin schimbarea numelui Club Sportiv U Craiova SA.

Prin urmare, evolutia juridica a echipei de fotbal UNIVERSITATEA CRAIOVA fosta UNSR, CSU CRAIOVA, STIINTA CRAIOVA, UNIVERSITATEA CRAIOVA, FC UNIVERSITATEA CRAIOVA s-a desfasurat in conformitate cu legea si cerintele autoritatilor sportive.

Sursa - Adrian Mititelu, facebook

 
Curs valutar BNR - 16-08-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj