Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
Expoziţie de măşti tradiţionale româneşti
Georgiana Roxana LEANA ,15 decembrie 2013,23:16 nr. afisari:8318

Muzeul Olteniei din Craiova găzduieşte vernisajul expoziţiei „Măşti Tradiţionale Româneşti”. Peste 100 de măşti din colecţia Muzeului Naţional al Ţăranului Român au fost aduse la Craiova,vineri 13 decembrie cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Dolj.Măştile evidenţiază diverse personaje precum Moş Crăciun, moş, babă, drac, om hain, femeie rea, om necăjit, negustor, cioban, copil, ciobăniţă. Acestea sunt purtate de către colindători în preajma sărbătorilor de iarnă când se merge din casă în casă şi se fac tradiţionalele urări, în ajunul Crăciunului şi al Anului Nou.

Este o expoziţie de măşti tradiţionale româneşti, o expoziţie care vorbeşte despre obiceiul cetelor de mascaţi, majoritatea măştilor au fost realizate în Moldova, este un obicei tipic acestei regiuni, iar cetele de mascaţi apar şi în Oltenia la cumpăna dintre ani.
Florin Ridiche, manager Muzeul Olteniei

Directorul  Muzeului Naţional al Ţăranului Român a apreciat implicarea Consiliul Judeţean Dolj în astfel de acţiuni de cultură.

Este unul dintre puţinele Consilii Judeţene din ţară care a înţeles cât de important este actul de cultură şi cât de importantă este responsabilitatea pe care o are pentru a investi, este esenţială pentru păstrarea identităţii naţionale a acestei ţări.
Virgil Niţulescu, director  Muzeul Naţional al Ţăranului Român

Măştile sunt foarte valoroase, se dovedeşte o îndemânare, un meşteşug şi o măiestrie a celor care le-au realizat cu totul de excepţie, au o doză de umor specifică poporului român care se reflectă pentru fiecare mască în parte.
Daniela Tarniţă, preşedinta Comisiei de Cultură a Consiliului Judeţean Dolj

Această expoziţie aduce în prim plan un patrimoniu al Muzeului Naţional al Ţăranului practic necunoscut, cele mai multe măşti expuse aici sunt văzute astăzi în premieră mondială. Acum au fost scoase la lumină, după ce au stat în depozite de pe la începutul anilor 70, când au fost colecţionate.
Virgil Niţulescu, director Muzeul Naţional al Ţăranului Român

Măştile expuse constituie atmosfera de iarnă, aceea când răsună colindele şi totodată ele fac cunoscute obiceiurile din strămoşi ale ţăranului român.

Masca face parte din etnologie, este o colecţie impresionantă, reprezintă o tăietură sincronică a anilor 70. Trebuie privită nu individual, ci în contextul sărbătorilor de iarnă, măstile debutează de Crăciun şi continuă până la Anul Nou. Nimic nu este întâmplător în jocurile cu măşti, toate gesturile, în special în Moldova, sunt simbolice. Nimic nu este întâmplător într-un personaj, iar aici sunt atâtea personaje care demonstrează că suntem într-adevăr un popor cu imaginaţie foarte mare şi un popor cu foarte mult umor.
Cornel Bălosu, şeful Secţiei de Etnografie

Expoziţia „Măşti tradiţionale româneşti” este deschisă în Sala „Ştefan Ciuceanu” a Muzeului Olteniei până pe data de 15 februarie 2014.

 
Curs valutar BNR - 17-08-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj