Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
Alegerea unei cariere dă mari bătăi de cap elevilor
Copiii, testaţi pentru orientare profesională
Laborator de evaluare psihologică, inaugurat la Craiova
Asineta GÎSCAN ,19 iunie 2013,21:36 nr. afisari:3968

Încă din copilărie, fiecare persoană este instruită atât de părinţi, cât şi de profesori pentru a-şi alege o meserie cât mai bună din punct de vedere financiar. Uneori, socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg, iar elevii riscă să se pregătească ani la rând pentru o profesie care, constată ei mai târziu, nu li se potriveşte. Există şi cazuri când cei mici îşi doresc să urmeze un anumit drum, iar în cele din urmă realizează că nu se pot descurca în domeniul respectiv. De asemenea, părerile copiilor şi părinţilor pot fi împărţite, fiecare având o altă perspectivă asupra vieţii, şi de aici se poate declanşa un întreg “război” în familie. Pentru a veni în sprijinul elevilor şi părinţilor, Centrul Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională (CJRAE) din Craiova a inaugurat ieri, 19 iunie, un laborator de evaluare psihologică pentru elevi, în vederea orientării acestora în carieră.

Astăzi (n.r. - ieri, 19 iunie) este o zi importantă pentru CJRAE. Se inaugurează laboratorul pentru evaluare psihologică. Este un obiectiv major, pe care instituţia îl atinge. O să fie acordate servicii pentru evaluare psiho-pedagogică şi pentru orientare profesională. Elevii au posibilitatea să facă alegeri privind traseul educaţional şi profesional propriu şi sunt convins că vor face alegeri mult mai bune. Prin aceste testări au posibilitatea să-şi cunoască profilul individual, care trebuie să fie în concordanţă cu ceea ce îşi doresc, cu aptitudinile proprii, cu abilităţile lor şi cu bagajul de cunoştinţe. Nu întotdeauna trebuie ca ei să ţină cont de propriile dorinţe sau de alte păreri, deoarece este posibil ca ceea ce îşi doresc elevii sau părinţii să nu reprezinte cea mai bună alegere. De asemenea, este foarte important şi pentru cadrele didactice ca elevii să-şi cunoască profilul propriu, pentru a urma un traseu educaţional corect. Consiliul Judeţean Dolj susţine această iniţiativă şi consideră că dezvoltarea judeţului nostru este legată de alegerile pe care le fac elevii.
Laurenţiu Ivanovici, vicepreşedinte al CJ Dolj

Crearea de noi laboratoare, pe lista de priorităţi a CJRAE

CJRAE doreşte ca, pe viitor, să înfiinţeze mult mai multe laboratoare care să vină în sprijinul elevilor, dezvoltându-se atât în zona Craiovei, cât şi pe întreg teritoriul judeţului Dolj.

CJRAE este o instituţie relativ nouă, dinamică, ce se află în subordinea Consiliului Judeţean Dolj şi a Inspectoratului Şcolar Judeţean şi a înţeles încă de la început că este important să colaboreze cu celelalte instituţii care se ocupă de copii şi tineri. Până la urmă, lucrul în echipă este cel care ne ajută să formăm tânăra generaţie, să putem identifica nevoile de formare şi să încercăm să le asigurăm cele mai bune condiţii pentru educaţie şi pentru formarea lor profesională. Nu este un pas foarte mare cel de astăzi (n.r. - ieri, 19 iunie), dar este unul foarte sigur. Noi ne dorim ca CJRAE să poată înfiinţa şi alte săli, astfel încât beneficiarii să fie într-un număr cât mai mare şi, dacă este posibil, să se extindă şi în mediul rural, într-un teritoriu cât mai larg. Felicităm echipa de aici şi îi dorim succes, pentru ca lucrurile să evolueze în beneficiul copiilor.
Florin Stancu, administratorul public al judeţului Dolj

Elevii vor fi evaluaţi chiar şi trei ore şi jumătate

Evaluarea elevilor în vederea orientării profesionale poate dura chiar şi trei ore şi jumătate, iar echipa CJRAE a reuşit să achiziţioneze foarte multe instrumente de specialitate necesare testării  psihologice.

Am reuşit să construim un spaţiu destul de plăcut, util şi relaxant pentru elevi. Instrumentele pe care le avem ne vor ajuta să construim profilele aptitudinale ale acestor elevi, pentru ca apoi să facem acele corelaţii foarte importante cu profilele ocupaţionale din România. Ne dorim să vorbim de orientare şcolară şi profesională care să se bazeze pe potenţialul propriu al copilului, şi nicidecum pe recomandări ale prietenilor sau chiar pe impulsuri mai mult sau mai puţin argumentate ale părinţilor. Această evaluare cuprinde mai multe teste, ce pot dura chiar şi trei ore şi jumătate. Fiecare cabinet a fost gândit în detaliu. Trebuie să existe o armonie şi trebuie să gândim foarte bine culorile, dimensiunea spaţiului. Pentru acest laborator ne-am inspirat dintr-o experienţă pozitivă pe care am văzut-o într-un laborator din Anglia.
Marinela Dumitrescu, directorul CJRAE

Mai mult de atât, după ce elevii vor susţine testarea propriu-zisă, vor exista activităţi de consiliere individuală şi la nivel de grup, întrucât trebuie ca fiecăruia în parte să-i fie explicate rezultatele obţinute. Întrevederile cu părinţii vor fi stabilite în caz că vor exista neconcordanţe între ceea ce îşi doresc ei şi copiii lor.

 
Curs valutar BNR - 21-07-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj