Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
Ponta, salvat de colegii deputaţi. Premierul îşi păstrează imunitatea
Victor Ponta a fost salvat de deputaţi! Aceştia au respins, marţi, în plenul Camerei, solicitarea DNA de avizare a urmăririi penale a premierului Victor Ponta pentru conflict de interese. 231 au votat “pentru” respingerea urmăririi penale şi 120 “împotrivă”.
,9 iunie 2015,13:52 nr. afisari:2420

Update 11.40: 231 de deputaţi au votat “pentru” respingerea urmăririi penale şi 120 “împotrivă”. Victor Ponta şi Sebastian Ghiţă se află în biroul lui Valeriu Zgonea.

Update: 11.30: Votul s-a încheiat. Au fost 351 de voturi exprimate.

Update 11:10: Votul este în desfăşurare la aceasta oră, votează deputaţii al căror nume de familie începe cu ”N”. Premierul Victor Ponta a votat primul. Acesta vorbeşte cu deputaţii PSD, având o discuţie de câteva minute chiar cu Sebastian Ghiţă.

Update 10:45 Ludovic Orban a luat cuvântul şi le-a solicitat deputaţilor să voteze pentru cererea de începere a urmăririi penale. În timpul discursului, Ludovic Orban a fost huduit de către cei din PSD, la un moment dat s-a auzit chiar ”Hoţule”.

Update 10:30 Victor Ponta, în faţa colegilor: ”Dumneavoastră trebuie să decideţi daca trebuie traşi la raspundere cei care au luat deicizia ca Dan Şova sa fie ministru. In al doilea rand vreau sa va spun ca un Guvern trebuie schimbat doar prin mijloce constritutionale, cred ca dvs trebuie sa decideti daca pastram acest sistem, Guvernul este numit si demis de Parlament, si nu de catre reprezentatul altei puteri. Eu am devenit premier după o moţiune de cenzură împotriva lui Ungureanu, nu printr-un dosar penal făcut lui Mihai Răzvan-Ungureanu. Veţi decide azi dacă păstrăm acest sistem sau dacă un guvern e demis printr-un act al reprezentantului unei alte puteri. Vă rog să vă pronunţaţi. Votul popular nu a legitimat altă putere. Vreau să fac un ultim apel, în urma deciziei CCR făcută la solicitarea PNL-PDL, CCR a spus clar că trebuie  adoptată o hotărâre. Vă rog frumos să adoptaţi o hotărâre. E un gen de şmecherie de Transalpina. Ca deputat, nu am votat atunci cand am crezut că nu este cazul. Va rog frumos sa nu votaţi politic, va rog sa votati ca cetateni şi deputaţi, iar vineri, la moţiune de cenzură, să votaţi politic”, a spus Victor Ponta.

Update 10:33. Liderii grupurilor parlamentare nu cad de acord asupra procedurii de vot. Valeriu Zgonea susţine că potrivit Constituţiei, Parlamentul are dreptul să ceară începerea urmării penale pentru membrii Guvernului, care au facut fapte în timpul exercitiului.

Update 10:30 Liviu Dragnea s-a aşezat în dreapta lui Victor Ponta.

Update 10:24 Florin Iordache, deputat PSD, a ieşit din sala de plen cu Alina Gorghiu, pentru o discuţie de câteva minute, înainte de votul pentru cererea de începere a urmăriirii penale a lui Ponta.

Update 10:10 Premierul Victor Ponta a declarat la intrarea în plenul Camerei Deputaţilor: ”Întotdeaua am emoţii în faţa Parlamentului”.  Victor Ponta s-a aşezat în prima bancă, lângă Marian Neacşu.

Update 9:55 Premierul Victor Ponta a ajuns la Parlment, dar a intrat în biroul lui Valeriu Zgonea.

Este putin probabil ca votul de azi din Camera Deputatilor asupra cererii de încuviintare a urmaririi penale a premierului Victor Ponta sa aduca vreo surpriză, având în vedere votul din Comisia Juridică, unitatea demonstrată de PSD şi coaliţia aflată la guvernare.
Luni după-amiază, prim-ministrul a fost audiat pe această temă în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor. La final, Ponta a precizat că le-a transmis colegilor jurişti că deciziile politice nu pot să fie cenzurate de un procuror, ci doar deciziile legale, transmite Agerpres.
Comisia juridică a întocmit raport de respingere a cererii procurorului general privind urmărirea penală a lui Victor Ponta. Împotriva începerii urmăririi penale au fost 18 voturi. “Pentru” au votat 7 deputaţi şi a fost înregistrată o abţinere.
Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a apreciat că “nu este nimic surprinzător” în modul în care au votat membrii Comisiei juridice şi a arătat că şeful Guvernului “foloseşte absolut orice pârghie să se menţină în scaun”.

Ulterior, premierul Victor Ponta a declarat că, în unanimitate, colegii săi din Comitetul Executiv Naţional al PSD şi liderii coaliţiei au decis că vor să meargă mai departe şi să continue guvernarea.
Victor Ponta este urmărit penal de procurorii anticorupţie în dosarul Turceni — Rovinari pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracţiuni), complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani, în calitate de avocat (reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat “Ponta Victor-Viorel”).
Faptele reţinute de anchetatori ar avea legătură cu faptul că Ponta ar fi beneficiat de o parte însemnată din sumele obţinute de către SCA “Şova şi Asociaţii” de la complexurile energetice Turceni şi Rovinari, deşi nu a efectuat niciun fel de activitate profesională în temeiul convenţiei de conlucrare dintre cele două case de avocatură.

În acelaşi dosar, procurorii susţin că se impune continuarea urmăririi penale faţă de Victor Ponta şi sub aspectul săvârşirii a trei infracţiuni de conflict de interese, dintre care una în formă continuată (două acte materiale). Faptele ar avea legătură cu funcţia de prim-ministru.
Conform DNA, el este acuzat că l-a desemnat pe Dan Şova ca ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, ministru delegat pentru Proiecte de infrastructură de interes naţional şi investiţii străine şi ministru al Transporturilor, în condiţiile în care premierul ar fi beneficiat în trecut de foloase din partea acestuia şi de dreptul de folosinţă gratuită a unui autoturism.
Pentru aceste din urmă trei acuzaţii de conflict de interese, DNA a sesizat Camera Deputaţilor pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale faţă Victor Ponta.

Sursa - realitatea.net

 
Curs valutar BNR - 16-08-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj