Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
Doliu la vârful politicii româneşti
Fostul premier Radu Vasile a încetat din viaţă
Radu Vasile suferea de cancer
Ana - Maria CONSTANTINESCU ,4 iulie 2013,01:19 nr. afisari:2303

Fostul premier al României, Radu Vasile, s-a stins din viaţă în noaptea de marţi spre miercuri, la vârsta de 70 de ani. Radu Vasile suferea de cancer la colon, iar în urmă cu trei ani fusese operat.Radu Vasile s-a născut pe 10 octombrie 1942, la Sibiu. A fost istoric şi om politic. Premier al României a fost în perioada aprilie 1998 - decembrie 1999, din partea PNŢCD. În funcţia de prim-ministru s-a confruntat cu Mineriada din ianuarie 1999, soluţionată prin aşa-numita Pace de la Cozia. Radu Vasile a publicat şi poezie, sub pseudonimul Radu Mischiu. Preşedintele Traian Băsescu a transmis un mesaj de condoleanţe la încetarea din viaţă a lui Radu Vasile.

Am aflat cu profundă tristeţe vestea încetării din viaţă a omului politic Radu Vasile, fost prim-ministru al Guvernului României şi fost membru al Parlamentului României. Domnia sa a condus Guvernul României într-o perioadă în care dificultăţile tranziţiei şi instabilitatea socială puneau o mare presiune pe instituţiile şi partidele româneşti, aflate într-un proces de definire. Nu pot să nu vă spun că a fost un prim-ministru într-o perioadă extrem de dificilă, într-o perioadă când ne puneam problema dacă România intră în încetare de plăţi sau nu şi, cu toate acestea, a găsit resurse şi inteligenţa să spună da unor programe care astăzi sunt implementate sau în curs de implementare. Doresc să adresez sincere condoleanţe familiei şi tuturor celor care l-au cunoscut şi l-au respectat. Dumnezeu să-l odihnească în pace!
Traian Băsescu

Şi fostul preşedinte Emil Constantinescu şi-a exprimat regretul faţă de încetarea din viaţă a fostului premier.

A fost o personalitate umană complexă, în care se întâlneau şi umorul şi sensibilitatea poetului care a fost. El a avut curajul să introducă reforme economice extrem de dure, cu un cost social foarte mare, altfel încât în final a trebuit să plătească şi preţul politic pe care toţi liderii îl plătesc în astfel de situaţii grele. Radu Vasile a fost un lider curajos. A avut, în acelaşi timp, optimism şi determinare, dar în acelaşi timp a avut capacitatea de a menţine o atmosferă de lucru.
Emil Constantinescu

Ion Iliescu, fost preşedinte al României, a spus că Radu Vasile era “omul care găsea întotdeauna calea abordării civilizate”.

Regret că a încetat din viaţă Radu Vasile. Ştiam că era suferind, am avut contacte cu el chiar în perioada aceasta din ultimii ani, inclusiv când a fost la o intervenţie în Israel. Am avut o relaţie civilizată, în ciuda faptului că ne aflam pe poziţii politice diferite. El era în conducerea PNŢ, a fost şi prim-ministru. Independent de acest lucru, a fost omul de dialog, adică relaţiile noastre nu au fost conflictuale în plan personal. A fost omul care găsea întotdeauna calea abordării deschise, civilizate. Nu ezita să se consulte. A fost momentul când minerii din Valea Jiului porniseră spre capitală. El a plecat înaintea lor, a intrat în dialog cu ei, apoi în dialog cu partidele.
Ion Iliescu

 
Curs valutar BNR - 25-06-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj