Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
Află legătura dintre mâncatul rapid şi diabetul de tip II
,30 mai 2015,15:17 nr. afisari:2586

Pentru gurmanzii cărora le place să înfulece rapid mâncarea avem o veste proastă. Trebuie să renunţe la acest obicei dacă nu-şi doresc să dezvolte diabet de tip II. Potrivit unei cercetări prezentate la Congresul Internaţional Endocrinologic, persoanele care  mănâncă repede au de 2,5 ori mai multe şanse de a se îmbolnăvi de diabet de tip II, comparativ cu cei care mânâncă mai lent.

„Numărul diabeticilor de tip II este în creştere la nivel global şi este pe cale să devină o pandemie. Această situaţie este generată de interacţiunea dintre un fond genetic deficitar şi factorii de mediu. Tocmai de aceea este important să identificăm factorii de risc care se pot modifica şi care îi pot ajuta oe oameni să-şi reducă şansele de a dezvolta diabetul de tip II”, a declarat Dr. Lina Radzeviciene cercetător la Universitatea de Ştiinţe ale Sănătăţii din Lituania.

Pentru acest studiu, cercetătorii au examinat obiceiurile alimentare a 468 de persoane care nu sufereau de diabet şi 234 de bolnavi de diabet de tip II. Fiecare participant a trebuit să răspundă la un chestionar în care spuneau dacă obişnuiesc să mănânce „lent”, „rapid” sau „la fel precum alţii”. Totodată oamenii de ştiinţă au notat circumferinţa taliei, a şoldurilor precum şi înalţimea şi greutatea.

 După luarea în calcul şi a altor factori precum indicele de masă corporală (IMC, raportul dintre înălţime şi greutate), dacă este fumător sau nu, diabetul şi educaţia, cercetătorii au descoperit că riscul diabetului de tip II poate fi legat de obiceiul de a mânca rapid.

Iar acesta nu este primul studiu care indică o legătură directă între mâncatul rapid şi riscurile de sănătate. O altă cercetare publicată în Journal of the American Dietetic Association a arătat că persoanele care mănâncă rapid sunt mai predispuşi la obezitate decât cei care mănâncă lent.

Şi cu cât cineva mănâncă mai rapid cu atât mai mult creşte IMC-ul este ultima concluzie la care au ajuns oamenii de ştiinţă.

 

Sursa – antena3.ro

 
Curs valutar BNR - 16-08-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj