Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
Haos şi debandadă în cadrul Fiscului oltean
Haos în cadrul Fiscului oltean raportat la aplicarea eronată a prevederilor legale cu privire la funcţionarea organelor fiscale.
Editie Specială ,14 aprilie 2016,11:55 nr. afisari:4890

Astfel, din prostie sau rea-credinţă, s-au încălcat normele legale în vigoare cu privire la competenţa şi capacitatea de folosinta a organului fiscal.

Deşi Ordonaţa OUG 74/2013, cât şi HG 520/2013 au stabilit foarte clar persoana juridică care administrează procedurile fiscale, funcţionarii din cadrul acestei instituţii au neglijat în mod grosolan prevederile legale.

În conformitate cu prevederile legale mai sus meţionate – organismul fiscale constituit ca persoană juridică ordonator de credite este Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Craiova, organism care s-a înfiinţat în urma comasării prin fuziune a cinci Direcţii Generale a Finanţelor Publice Judeţene, respectiv cele din Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea.

Celelalte subunităţi din cadrul Fiscului, respectiv aşa-zisele Administraţii Judeţene ale Finanţelor Publice nu sunt decât departamente în cadrul Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Craiova.

Cu toate acestea, funcţionarii din cadrul Fiscului oltean au neglijat aceste norme elementare şi au emis in circuitul civil  documente ilegale cu antetul Direcţiei Regionale Generale a Finanţelor Publice Craiova, dar semnate de persoane care nu aveau calitatea de reprezentare a acestei entităţi juridice.

Cele mai multe documente de acest fel care sunt de ordinul sutelor, poate chiar miilor, au fost emise de Camelia Bogdana Oprescu (foto dreapta), fostă Dragomirescu, care semnează aceste documente fiscală ca şef al aşa-zisei Administraţii Judeţene a Finanţelor Publice, personă juridică inexistentă, aşa cum spuneam fiind numai un departament intern de funcţionare.

La prima vedere, documentele in cauză par în regulă având în vedere că în antet figurează Ministerul Finanţelor Publice, Agenţia de Administrare Fiscală, Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Craiova însă stupoare, semnătura îi aparţine Cameliei Bogdana Oprescu, o persoana care este un sef de departament si care nu reprezintă organul competent respectiv si anume Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Craiova.

Este ca şi cum în numele primarului Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu – reprezentant legal al Municipiului Craiova, ar semna şeful Comisiei de Aplicare a Legii 10 sau a Legii 18 de pe lângă Municipiul Craiova.

Susţinerile noastre sunt confirmate şi de numeroasele sentinţe date de diferite instanţe de judecată din toata tara care in ultimele saptămâni constată lipsa calităţii de folosinţă a aşa ziselor Administraţii Judeţene a Finanţelor Publice.

Practic, majoritatea actelor emise de către organele fiscale, începând cu sfârşitul anului 2013, sunt lovite de nulitate absolută fiind semnate de persoane care nu avea acest drept.

Precizăm că legiuitorul a stabilit în mod clar atât prin Codul Fiscal, cât şi prin OUG 74/2013, dar şi HG 520/2013 competenţa şi atribuţiile persoanei juridice care să reprezinte organul fiscal în România.

Astfel că, conform acestor legi, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi Direcţiile Regionale sunt entităţile care au capacitate procesuală de folosinţă şi care au legitimitatea de emite prin directorii numiţi în conducerea acestor persoane juridice, acte administrative.

Orice alte acte administrative emise de persoane care nu sunt reprezentanţi legali ai ANAF sau ai direcţiei Regionale Generale a Finanţelor Publice sunt nule de drept şi nu pot produce niciun efect juridic.

Majoritatea contribuabililor nu cunoscut aceste amănunte deosebit de importante, însă cu siguranţă în perioada imediat următoare va exista un val de contestaţii şi de nulităţi, deoarece, aşa cum spuneam, s-au săvârşit foarte multe abuzuri legate de acest aspect.

Vom reveni!

 
Curs valutar BNR - 16-08-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj